Uniek demonstratie materiaal

Naast PowerPoint-presentaties kan er ook (uniek) demonstratiemateriaal worden getoond. Sommige stukken zijn uniek in Nederland en België, of zelfs uniek in Europa. Hier volgt een selectie van een aantal interessante fossielen en replica’s die geen enkele andere spreker je kan laten zien – en aanraken!

Stèle van Narmer

Voorkant (links) en achterkant (rechts) van de Stèle van Narmer.
Onder: detail van de dinosauriërs.

Zover bekend is Farao Narmer de eerste Farao van Egypte. Op de voorkant van de stèle staat de Farao een gevangene te mishandelen. De achterkant is het interessantst: daar zie je twee beesten met lange nekken die niet op bestaande dieren lijken. Volgens sommigen zijn het mythologische beesten, maar ze doen wel heel erg denken aan brachiosauriërs. Het origineel staat in het Egyptisch Museum in Caïro, en je kunt een replica bezichtigen in het Oudheidkundig Museum in Leiden.

London Hamer

Replica van de versteende hamer die gevonden is in gesteente uit het Ordovicium (490-445 miljoen jaar geleden) nabij London, Texas. Voor de duidelijkheid: volgens evolutionisten bestaan mensen nog maar zo’n 5 miljoen jaar. Wat doet die hamer dan in dat gesteente?

Levend weefsel in een triceratopshoorn

Mark Armitage heeft ongefossiliseerd botweefsel gevonden in de hoorn van een triceratops. Hierover heb ik een artikel geschreven in Weet 30. Mark was zo vriendelijk mij twee stukjes van de hoorn van deze triceratops te geven. Zacht, ongefossiliseerd weefsel in dinosaurusbotten is een sterk argument tegen een ouderdom van miljoenen jaren voor dino’s.

Ica Steen

In Peru werden dit soort stenen in graven bij de overledenen gelegd. Verschillende Ica-stenen hebben afbeeldingen van mensen met dinosauriërs erop, zo ook deze replica.

Dino-fossielen en replica’s

Vlnr: mosasaurustand, brachiosaurus teenkootje,
triceratopstand, plesiosaurustand, allosaurusklauw,
velociraptorklauw, hadrosaurushuid.

Een verzameling dinosaurusfossielen en -replica’s. Met uitzondering van de mosasaurustand zijn dit allemaal replica’s.

Bob

Bob assisteert altijd bij de uitleg van de wetenschappelijke methode en fossilisatie. Ook als huisdier is Bob zeer geschikt ;-).

Zwavel uit de hemel

In Genesis 19 staat beschreven hoe God de steden Sodom en Gomorra oordeelt met vuur en zwavel uit de hemel. Op de plaatsen waar deze steden stonden kun je vandaag de dag nog dit soort bolletjes zwavel tegenkomen.

Kruisiging tastbaar gemaakt

Op speciaal verzoek hebben de medewerkers van Smeedijzerenbeslag.nl deze 20 cm lange, handgesmede spijker gemaakt. Dit is een tastbaar beeld van de kruisiging van Jezus.

Boeken

Goed, technisch gezien is het geen demonstratiemateriaal, en al zeker niet uniek. Toch wordt het vaak op prijs gesteld als ik wat boeken mee neem om in te zien over de relevante onderwerpen. Hier zie je een deel van mijn 1200 boeken tellende bibliotheek.

Alle replica’s zijn gemaakt door Cindy Julius van Akron Fossils.

Pin It on Pinterest

Share This